Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

American Buldog




Παραδοσιακά αναφέρεται ως η «Βρετανική φυλή» και είναι γνωστή για το έντονο ταπεραμέντο και τη δύναμή της. Επίσης συχνά αναφέρεται ως το σκυλί του Churchill, καθώς χρησιμοποιήθηκε για να σκιαγραφήσει το κουράγιο των Άγγλων κατά τον 2Ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λίγη ιστορία...
Στη βιβλιογραφία, η ιστορία του ξεκινάει πολύ πίσω, στον 13Ο αιώνα και περιβάλλεται με μυστήριο. Εκεί περιγράφονται οι πρόδρομοι της φυλής, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι της αρκούδας και του ταύρου και ακούγονται πολύ συχνά οι ονομασίες «Bondogges» και «Bolddogges» οι οποίοι και πιστεύεται ότι είχαν κοινό πρόγoνο με το εξαφανισμένο είδος των «Alaunt», «Alaune» ή «Allan».
Εκείνα τα χρόνια και βάσει του δημοφιλούς τότε «σπορ» του κυνηγιού ταύρων - που γινόταν με τη δικαιολογία ότι το κρέας γίνεται πιο τρυφερό με αυτό τον τρόπο - χτίστηκε η σκελετική δομή της φυλής. Τότε δημιουργήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής όπως ο προγναθισμός για να κλειδώνει το στόμα του κατά το άρπαγμα, οι ζάρες (αύλακες) στο πρόσωπο για να φεύγει το αίμα γρήγορα από τα μάτια, η μύτη πολύ πίσω για να διευκολύνει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του αρπάγματος, το βαρύ και πανίσχυρο μπροστινό μέρος για να γονατίζουν τον ταύρο και τα ελαφρά αλλά ισχυρά πίσω σκέλη για να μπορούν να πηδούν και να αρπάζουν τον ταύρο από το λαιμό ή το πρόσωπο.


Και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ήταν η φυλή που κατέκτησε τις καρδιές των «ευγενών» αλλά και των λαϊκών ανθρώπων, αφού προσέφερε ένα θέαμα εξαιρετικό για τις προτιμήσεις της εποχής. Και ήταν τότε που τα πράγματα είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τα σκυλιά αυτά πάλευαν ακόμα και με λιοντάρια και αρκούδες. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα «Μπούλντογκ».
Το 1835 το «σπορ» αποκηρύχθηκε επίσημα από το κράτος και, μοιραία, η φυλή έχασε τη δημοτικότητά της και έπεσε σε δυσμένεια. Γλίτωσε όμως από την εξαφάνιση, γιατί μια μερίδα Άγγλων, γοητευμένοι από την ανδρεία αυτού του σκύλου, θέλησαν να τον αναμορφώσουν και να μεταλλάξουν τον σκληροτράχηλο και βάρβαρο αυτό σκύλο σε σκύλο συντροφιάς και πίστης. Έτσι, χάρη σε αυτούς - και ύστερα από 160 χρόνια επιλεκτικής εκτροφής - έχουμε σήμερα το μοντέρνο «Μπούλντογκ».
Μπαίνουν οι βάσεις
Με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώτου Ομίλου της φυλής, του «Bulldog Club Inc» που ιδρύθηκε το 1875 και συνεχίζει ως σήμερα (με 20 επιπλέον Ομίλους σε όλη τη χώρα). Έτσι η φυλή άφησε τα αποτυπώματά της σε πολλές καρδιές σε όλο τον κόσμο.
Τα Μπούλντογκ έχουν διατηρήσει μερικά από τα παλιά χαρακτηριστικά τους ως σήμερα…
• Είναι αρκετά επίμονα
• Εξαιρετικά αφοσιωμένα στους ανθρώπους τους
• Διαθέτουν όψη αρκετά τρομακτική
• Δε διστάζουν να αντιδράσουν αναλόγως όταν αισθανθούν ότι απειλούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Φύλακας και σύντροφος ζωής 
Δε γαβγίζουν πολύ και είναι ευτυχισμένα με το να βρίσκονται κοντά – πολύ κοντά – στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συμβίωσης με άλλα ζώα, αρκεί να έρχονται από νεαρή ηλικία σε επαφή μ’ αυτά, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι κτητικά όσον αφορά παιχνίδια, λιχουδιές, τροφή και ακόμα πιο πολύ το αγαπημένο τους πρόσωπο.
Έχουν τάσεις... τεμπελιάς και εύκολα αναδεικνύονται σε... λάτρεις του καναπέ. Γι’ αυτό και, προκειμένου να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση, συστήνεται να περπατάνε κάθε μέρα – εκτός του καλοκαιριού – σε τραχύ έδαφος για την τόνωση των μυών τους και το λιμάρισμα των νυχιών τους. Επίσης, πρέπει να εξετάζουμε συχνά τις πτυχές του δερματός τους και να τις διατηρούμε στεγνές και σε καλή κατάσταση, όπως άλλωστε και τα αυτιά και την ουρά τους.
Το καλοκαίρι πρέπει να μένουν σε δροσερό μέρος. Είναι ιδιαίτερα καλόβολα και ήσυχα, γι’ αυτό και συστήνονται για συμβίωση με οικογένειες, ακόμα και σε διαμέρισμα. Εξαιρετικά ευαίσθητα με τα παιδιά που δείχνουν να είναι η μεγάλη αδυναμία τους.
Προβλήματα που σχετίζονται με τη φυλή είναι το εντρόπιο, το εκτρόπιο, ο ιδιοπαθής καταρράχτης και ο αδένας του Hard όσον αφορά τα μάτια, οι καρδιακές παθήσεις, η δυσμορφία του αγκώνα και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Προσδόκιμο ζωής έχουν γύρω στα 9 χρόνια, όσο δηλαδή περίπου οι φυλές μεγάλου μεγέθους.
FCI Πρότυπο Φυλής Μπούλντογκ, Ομάδα 2 , No 149
Το σημερινό Μπούλντογκ λοιπόν είναι σε γενικές γραμμές ένα σκυλί λειότριχο, ογκώδες, χαμηλού παραστήματος, ευρύ, πανίσχυρο και συμπαγές. Έχει ογκώδες κεφάλι, αρκετά μεγάλο σε αναλογία με το σώμα αλλά όχι τόσο υπερβολικά ώστε να καταστρέφει τη γενική συμμετρία ή να κάνει το σκύλο να φαίνεται παραμορφωμένος ή να παρεμποδίζει την εργονομία του. Πρόσωπο κοντό, ρύγχος φαρδύ, αμβλύ και ανωφερές. Σώμα κοντό, γεροδεμένο, με μέλη σταθερά, μυώδη και γυμνασμένα. Πίσω σκέλη ψηλά και ισχυρά αλλά κάπως ελαφρύτερα σε σύγκριση με τα βαριά εμπρός μέλη. Οι θηλυκές δεν είναι τόσο μεγάλες ή τόσο αναπτυγμένες όσο τα αρσενικά. Χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, δύναμη και ενεργητικότητα. Το Μπούλντογκ είναι άγρυπνο, τολμηρό, πιστό, αξιόπιστο και θαρραλέο. Η άγρια εμφανισή του κρύβει μια τρυφερή και αφοσιωμένη φύση.
Ναι! Είναι κεφάλας. Και μάλιστα αυτό είναι το δυνατό του σημείο. Το κρανίο είναι μεγάλο σε περίμετρο, η οποία όμως γύρω από την περιοχή εμπρός από τα αυτιά, πρέπει να είναι ίση με το μήκος του σκύλου, στο ακρώμιο. Κοιτώντάς το από εμπρός σε ύψος από τη γωνία της κάτω γνάθου, ως την οροφή του κρανίου είναι πολύ μεγάλο, φαρδύ και τετράγωνο. Τα μάγουλα είναι στρογγυλά και εκτείνονται πλάγια πέρα από τα μάτια. Όταν το κοιτάμε από πλάγια, το κεφάλι έχει μεγάλο ύψος και είναι κοντό σε μήκος.


Μύτη με φαρδιά ρουθούνια, μεγάλη και μαύρη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι καφέ ή κόκκινου χρώματος. Η κορυφή της μύτης είναι τοποθετημένη προς τα μέσα με κατεύθυνση προς τα μάτια. Η απόσταση από την εσωτερική γωνία του ματιού ως την άκρη της μύτης δεν υπερβαίνει την απόσταση από την άκρη της μύτης ως την άκρη του κάτω χείλους.
Τα χείλη είναι χοντρά, φαρδιά, κρεμαστά και πολύ βαθιά, υπερκαλύπτοντας την κάτω γνάθο στο πλάι, όχι στο εμπρός μέρος, όπου συναντούν το κάτω χείλος και κρύβουν επαρκώς τα δόντια. Σιαγόνες φαρδιές, ογκώδης και τετράγωνες, με την κάτω γνάθο να προεξέχει αρκετά εμπρός από την πάνω και να γυρίζει προς τα πάνω. Όταν το βλέπουμε από εμπρός, τα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου πρέπει να είναι εντελώς συμμετρικά και στις δύο πλευρές του νοητού κεντρικού άξονα.
Τα μάτια, κοιτώντας τα από μπροστά, είναι τοποθετημένα χαμηλά στο κρανίο, αρκετά μακριά από τα αυτιά. Τα μάτια και το στοπ βρίσκονται σε μια ευθεία, σχηματίζοντας ορθές γωνίες με την κεντρική αξονική εσοχή. Μακριά μεταξύ τους αλλά οι εξωτερικές τους γωνίες βρίσκονται εντός της περιφέρειας των παρειών. Στρογγυλά σε σχήμα, μέτριου μήκους, ούτε βυθισμένα, ούτε προεξέχοντα, πολύ σκούρου χρώματος, σχεδόν μαύρα, «ασπράδι» δε φαίνεται όταν κοιτάζουν ίσια μπροστά. Τα αυτιά είναι ψηλά τοποθετημένα στο κρανίο, μικρά και λεπτά. Έχουν σχήμα τριαντάφυλλου, δηλαδή το αυτί αναδιπλώνει στο μέσον του προς τα πίσω και κάτω, αφήνοντας έτσι μέρος του εσωτερικού του να φαίνεται.
Οι σιαγόνες του είναι φαρδιές και τετράγωνες με έξι μικρά μπροστινά δόντια μεταξύ των κυνοδόντων σε ομαλή σειρά. Οι κυνόδοντες έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα δόντια είναι μεγάλα και ισχυρά και δε φαίνονται όταν το στόμα είναι κλειστό. Όταν το κοιτάμε από μπρος, η κάτω γνάθος βρίσκεται κατευθείαν κάτω από την πάνω και παράλληλα με αυτήν. Ο λαιμός είναι μέτριου μήκους (πιο κοντός παρά μακρύς), πολύ φαρδύς, βαθύς και ισχυρός. Έχει ωραία αυχενική καμπύλη με δέρμα χαλαρό, παχύ και πτυχωμένο στην περιοχή του λαιμού, που σχηματίζει προγούλι από την κάτω γνάθο ως το στήθος.
Κάνει για μένα;
Αν θέλετε ένα σκύλο πιστό, δυνατό και ήρεμο στη συμπεριφορά, που θα σας αγαπά με όλη του την καρδιά και θα θέλει να είναι συνέχεια δίπλα σας χωρίς να... πολυμετακινείται, το Μπούλντογκ είναι μια θαυμάσια επιλογή. Είναι σκύλος με «παρουσιαστικό και εκτόπισμα», γλυκός και πεισματάρης, ήσυχος, τρυφερός και ατρόμητος και πολύ, μα πολύ τεμπέλης…
Αν τώρα μοιάζετε σαν να έχετε βγει από σελίδες αθλητικού περιοδικού και αναζητάτε ένα ζώο σύντροφο στις περιπέτειές σας στα βουνά και τις παραλίες απλά «μην του το κάνετε αυτό», είναι κρίμα. Εκείνος θέλει μια ωραία θέση κοντά – ή καλύτερα επάνω στον καναπέ σας – χαδάκια και τρυφερά λόγια, χαλαρές βολτούλες, χωρίς πολύ τρέξιμο για να μην κουραζόμαστε κιόλας και όχι πολλά πολλά με τα παιχνίδια και το χώρο του γιατί μπορεί «να τα πάρει».


Ένα γλυκύτατο και αρκετά παρεξηγημένο – λόγω εμφάνισης – σκυλί που δε θα διστάσει να τα βάλει με οποιονδήποτε και οτιδήποτε, αν νιώσει πως κινδυνεύουν τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, γιατί να κουνηθεί; Υπάρχει λόγος;
Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία
Aρχικός προορισμός: Κυνήγι ταύρου (αρκούδας, λιονταριών κ.λπ.)
Mέγεθος: 30.5 – 35.5 εκ.
Bάρος: Αρσενικά 25kg , Θηλυκά 22.7kg ( +/- 4 Kg )
Κεφάλι:Κρανίο μεγάλο σε περίμετρο, φαρδύ και τετράγωνο. Τα μάγουλα είναι στρογγυλά και εκτείνονται πλάγια πέρα από τα μάτια.
Μέτωπο επίπεδο με το δέρμα, πάνω και γύρω από το κεφάλι χαλαρό και ζαρωμένο, χωρίς να προεξέχει ή να πέφτει στο πρόσωπο. Το ρύγχος είναι κοντό, φαρδύ, γυρισμένο προς τα πάνω και πολύ βαθύ από τη γωνία του ματιού ως τη γωνία του στόματος. Μύτη με φαρδιά ρουθούνια, μεγάλη και μαύρη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι καφέ ή κόκκινου χρώματος.
Σιαγόνες φαρδιές, ογκώδεις και τετράγωνες, με την κάτω γνάθο να προεξέχει αρκετά εμπρός από την πάνω και να γυρίζει προς τα πάνω.
Εμπρός μέλη, κορμός: Ωμοπλάτες φαρδιές, επικλινείς και βαθιές, πανίσχυρες και μυώδεις, δίνουν την εντύπωση ότι είναι πεπλατυσμένες και σφυρηλατημένες πάνω στο σώμα. Θώρακας ευρύχωρος, κυκλικός και πολύ βαθύς, Χαμηλός ανάμεσα στα σκέλη, μεγάλος σε διάμετρο με πλευρά που έχουν καμπύλη. Το στήθος του είναι ευρύ και η ράχη κοντή και δυνατή, φαρδιά στους ώμους και σχετικά στενότερη στην οσφύ. Η ράχη πρέπει να σχηματίζει τόξο (arch back) και η κοιλιά να είναι ανασηκωμένη & όχι χαλαρή. Τα πίσω πόδια είναι μεγάλα & μυώδη, μακρύτερα αναλογικά από τα εμπρός ενώ τα πέλματα είναι μέτριου μεγέθους και στρογγυλωπά. Τα δάχτυλα είναι σφιχτά και συμπαγή. Η ουρά είναι χαμηλά τοποθετημένη, μέτριου μήκους χοντρή στη βάση και λεπταίνει στην άκρη. Δεν πρέπει να φέρεται πάνω από τη ράχη.
Κίνηση: Ιδιαίτερα βαρύς και συγκροτημένος βηματισμός, μοιάζει να περπατά με μικρά γοργά βήματα στην άκρη των δαχτύλων. Τα πίσω πόδια δε σηκώνονται ψηλά, σαν να περνούν ξυστά από το έδαφος. Τρέχει με τον ένα ώμο πιο εμπρός από τον άλλον.
Τρίχωμα / Χρώμα: Φίνας υφής, κοντό, κλειστό (σκληρό μόνο λόγω κοντού μήκους). Μονόχρωμο ή με μαύρα σημεία (μάσκα ή ρύγχος). Μόνο αμιγή χρώματα (που πρέπει να είναι λαμπερά & διαυγή, αμιγή στη χροιά τους), δηλαδή ραβδωτό, κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, υπόξανθο, ώχρας, γεώδες, λευκό και δίχρωμο. Πολύ ανεπιθύμητα σαν χρώματα είναι το στικτό, μαύρο και μαύρο - πυρόχρωμο.
Λάθη:Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και να αντιμετωπίζεται ανάλογα με το βαθμό της απόκλισης.
Χαρακτήρας: Γλυκός, τρυφερός, πιστός, ατρόμητος, υπερασπίζεται «μέχρι τελικής πτώσεως» τους αγαπημένους του ανθρώπους, δεν αγαπά ιδιαίτερα την άσκηση και κάθε είδους... ταλαιπωρία. Τυπικός φλεγματικός Βρετανός.
Κατάλληλο για: Αφεντικά που θέλουν ένα σκύλο δυνατό, με ισχυρή προσωπικότητα, όχι ιδιαίτερα κινητικό που δεν πρόκειται – ποτέ μα ποτέ – να τους ξυπνάει από τις έξι το πρωί τραβώντας το λουρί του για να πάει βόλτα... Ιδανικός για ζωή σε διαμέρισμα.
Ακατάλληλος για: Κάθε είδους «αθλητικούς» τύπους ή αυτούς που νομίζουν πως ένας σκύλος έχει απαραίτητα την όρεξη να τους ακολουθεί κάθε φορά που θέλουν να βγούν βόλτα...


Deite to parakato Video....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου