Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

King Charles - Κινγκ Τσαρλς


Σκύλοι πολυτελείας ή αλλιώς «Επανιέλ χαλιού», οι ξεχωριστές αυτές φυλές θεωρούνται οι πιο ευγενικοί και κομψοί σκύλοι για συντροφιά. Η ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους και το μικρό τους μέγεθος, τους καθιστά ιδανικούς σκύλους για οικογένειες.


Με αμφισβητούμενη ιστορία που ξεκινάει από την Ιαπωνία και πιθανόν την Κίνα των αρχαίων χρόνων, τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη ως δώρα προς τους βασιλείς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η φυλή δεν πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Ι -από τον οποίο πήραν το όνομά τους- αλλά υπήρχε περισσότερα από 100 χρόνια πριν.
Τα Κινγκ Τσαρλς προέρχονται από διασταυρώσεις μικρόσωμων Κόκερς και Καρλέν, τα οποία στη συνέχεια ζευγάρωσαν με Θιβετιανά Σπάνιελ νάνους, που είχαν φέρει στην Αγγλία τον 15ο αιώνα οι ιεραπόστολοι.

Το Κάβαλιερ δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις που έγιναν το 19ο αιώνα και έδωσαν έναν χωριστό τύπο σκύλου, κάπως μεγαλύτερο από το Κινγκ Τσαρλς, με επίπεδο κρανίο και μακρύτερο ρύγχος.
Και οι δύο φυλές απολάμβαναν τη ζωή ως μέλη αριστοκρατικών οικογενειών και ήταν είδος πολυτελείας για τους απλούς πολίτες που δεν μπορούσαν να συντηρούν ζώα τα οποία δεν προσφέρονταν για εργασία.
Γοητευμένος από τους σκύλους αυτούς, ο Κάρολος ο B’ έδωσε στη φυλή το όνομά του, ενώ τα δύο του μικρά Σπάνιελ, «Γλυκιά Ανάσα» και «Ευγενική Ψυχή» θα μείνουν για πάντα διάσημα για την πίστη προς τον κύριό τους: μετά την εκτέλεσή του γλίστρησαν κάτω από τα δοκάρια του ικριώματος, απ’ όπου χρειάστηκε να τα τραβήξουν με τη βία.

Υποστηρίζεται δε, ότι τον καιρό της βασιλείας του τα Αγγλικά Ανάκτορα ήταν γεμάτα με Επανιέλ, στα οποία επιτρεπόταν να μπαίνουν όχι μόνο μέσα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα, αλλά και στην αίθουσα των συμβουλίων.
Σύμφωνα με φήμες της εποχής, η αγάπη του βασιλιά ήταν τόσο μεγάλη που σε ορισμένες περιπτώσεις παραμελούσε τα βασιλικά του καθήκοντα για να παίξει μαζί τους.

Το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ αναγνωρίστηκε από το Αμερικανικό Κέννελ Κλαμπ το 1886, σε αντίθεση με το Κάβαλιερ το οποίο κατέλαβε την 140η θέση του ΑΚC την 1/1/1996.


Αναβίωση του αρχικού τύπου

Μετά την πτώση του Οίκου Στιούαρτ, η κατοχή σκύλων Κάβαλιερ ισοδυναμούσε με πολιτική ευθύνη, με αποτέλεσμα η φυλή να αρχίσει να χάνεται.
Την επανέφερε η βασίλισσα Βικτόρια, αν και το Κάβαλιερ είχε υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές από το αρχικό πρότυπο της φυλής.
Το γεγονός ότι η φυλή ακολούθησε τα βήματα των βασιλικών της προγόνων οφείλεται κατά πολύ στις προσπάθειες ενός αμερικανού λάτρη της φυλής, του Ρόζγουελ Έλντριτζ, ο οποίος ταξίδεψε στην Αγγλία στις αρχές του 1920, ελπίζοντας να αγοράσει δύο σπάνιελ. Ο Ρόζγουελ δεν βρήκε τον τύπο που επιθυμούσε και σκέφτηκε να δελεάσει με ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό όποιον παρουσίαζε στο Crufts θηλυκό ή αρσενικό σκύλο παλαιού τύπου. Το χρηματικό κίνητρο προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκτροφέων και οι προσπάθειες για την αναβίωση του αρχικού προτύπου της φυλής απέκτησαν νόημα.


Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Το Κινγκ Τσαρλς είναι ένας επιφυλακτικός, ευγενικός, τρυφερός, με έντονη προσωπικότητα και φιλόστοργος σκύλος, με διάθεση να ευχαριστεί πάντα το αφεντικό του. Είναι πολύ καλός με τα παιδιά, καθόλου νευρικός και ιδανικός σκύλος για οικογένεια.
Το μέγεθός του κυμαίνεται από 3,6 ως 6,3 κιλά, έχει θολωτό κεφάλι και παλαιότερα του έκοβαν την ουρά, όχι όμως πια.
Πριν πάρει τη σημερινή τελική του μορφή μέσα από τις επιλεκτικές αναπαραγωγές, το Κινγκ Τσαρλς χρησιμοποιείτο ως σκύλος κυνηγίου, ιδιαίτερα για την μπεκάτσα, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί ακόμα το φυσικό κυνηγετικό του χάρισμα.


Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς είναι χαριτωμένο, ευγενικό, με γλυκιά έκφραση και πολύ εκδηλωτικό. Είναι αθλητικός και ενεργητικός σκύλος, χωρίς ίχνος φόβου και ιδιαίτερα θαρραλέος, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να βγαίνει ασυνόδευτος χωρίς λουρί.
Το μέγεθός του κυμαίνεται από 6 ως 9 κιλά και η διαφορά του με το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι στο κεφάλι, καθώς το Κάβαλιερ έχει πιο επίπεδο κρανίο με μακρύτερο ρύγχος.


Τρίχωμα / Περιποίηση

Οι αποχρώσεις τόσο του Κινγκ Τσαρλς όσο και του Κάβαλιερ είναι τέσσερις: 
-Blenheim με καστανοκόκκινα μπαλώματα.
-Τρίχρωμο ή αλλιώς Πρινς Τσαρλς, λευκό με μαύρα και πύρινα σημεία σε συγκεκριμένα μέρη.
-Ρούμπυ, έντονο γυαλιστερό κόκκινο.
-Μαύρο πύρινο.
Η τρίχα τους είναι ίσια, μακριά μεταξένια, λίγο κυματιστή, αλλά ποτέ με μπούκλες, ενώ τα πόδια, τα αφτιά και η ουρά καλύπτονται με πιο μακρύ τρίχωμα.
Για να διατηρήσουν το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση, απαιτούν ένα ολιγόλεπτο βούρτσισμα 2-3 φορές την εβδομάδα. Και στις δύο φυλές απαγορεύεται το κούρεμα.


Εκπαίδευση

Είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμοι σκύλοι στη βασική υπακοή και ιδιαίτερα έξυπνοι με πολύ καλή απόδοση στο agility.


Υγεία

Τα Κινγκ Τσαρλς και τα Κάβαλιερ έχουν τάση για λαιμαργία γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους....
Deite to parakato Video....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου